csak 10 százalékban vagyunk emberek

... És mi a többi? Baktérium. Ismerkedjen meg akár 100 milliárd barátjával, akiket nem is ismer. Miután megértjük, hogy létezik egy minket segítő, mikroorganizmusokból álló órási és összetett ökoszisztéma, érdemes lehet egy kicsit jobban megismerkedni velük.

Hogyan kerülnek be a baktériumok a szervezetünkbe? Valójában hányan vannak? Milyen hosszú ideig maradnak? Íme néhány tény a csodálatos baktériumainkról:

  1. Először is, a baktériumok és az emberek már régóta élnek együtt. Valójában úgy ötszázmillió éve. Noha mi még csak most kezdjük megismerni a világukat, kis barátaink már sokkal, sokkal régebb óta tudnak rólunk. A tudósok szerint a baktériumok több mint 500 millió éve élnek harmóniában a nagyobb élő szervezetekkel. Így rengeteg idejük volt arra, hogy tökéletesítsék egészségmegőrző hatásaikat, mint például a toxinok elleni védekezést és az energiatermelést.
  2. A második tény, hogy ezek a kis élőlények sokkal többen vannak, mint mi. Nagyon sokkal. A becslések szerint 1 emberi sejtre akár 10 baktériumsejt is juthat. Ez lényegében azt jelenti, hogy 90%-ban baktériumok vagyunk és csak 10%-ban emberek. Elég lehengerlő, ugye? És egy okkal több arra, hogy gondoskodjunk a jólétükről.

    zendium_grab_002_830x430_flip

  3. Ha ennyi van belőlük, akkor hol vannak? Nos, ezek a mikroorganizmusok a nevüknek megfelelően mikroszkopikus méretűek, sokkal kisebbek annál, hogy szabad szemmel látni lehessen őket. Ha azonban képesek lennénk látni őket, akkor a belekben, majd a szájban figyelhetnénk meg őket a legnagyobb koncentrációban. Úgy tudjuk, hogy csak a nyelven, az ajkakon, a szájüregben és a torokban több mint 700 különböző típusú mikroorganizmus él.
  4. Ez a sokszínű közösség valami nagyon különleges dolgot is jelent. A baktériumaink összetétele ugyanolyan egyedi, mint az ujjlenyomatunk - a jövőben elképzelhető lehet, hogy az emberek csak a baktériumközösségük alapján is azonosíthatóak lesznek. Már most is megteheti, hogy mintákat ad és megvizsgáltatja az Önre jellemző egyedi baktériumkeveréket. Ez jó dolog lehet, ha szeretné összehasonlítani a prevotella baktériumtörzseit a helicobacter pylori törzseivel...
  5. Még egy utolsó tény: ha a szájában - ami egy fontos központ a baktériumok számára - végezne el egy ilyen baktériumvizsgálatot, akkor egyetlen milliliter nyálban hatalmas mennyiségű, 100 000 000 mikroorganizmust találna. Ezeket a nagy számokat tekintve nem csoda, hogy ezek az élőlények nagy hatással vannak az egészségünkre.
Zendium Quote

A tudósok szerint a baktériumok több mint 500 millió éve élnek harmóniában a nagyobb élő szervezetekkel.

Szerencsére vannak olyan módszerek, melyekkel gondoskodhatunk a baktériumok közösségéről. A Zendium fogkrém segít, hogy a baktériumok egyensúlyban maradjanak. Egy kutatás szerint mindössze 14 hetes használata megváltoztathatja a szájban található mikroorganizmusok összetételét, hogy biztosítsa a száj egyedi mikrobiomjának egyensúlyát.


AJÁNLOTT TERMÉKEK

Back to top