a szánkban lévő miniatűr világ

Ahol a baktériumoké a főszerep.

Általában nem úgy gondolunk a szánkra, mint egy otthonra, de az apró mikroorganizmusok trilliói számára lényegében az. Az ajkak, a nyelv és a szájüreg nagyon sokféle baktériumot tartalmaznak, amelyek boldogan élik az életüket, és számos módon segítenek nekünk, hogy mi is élhessük a miénket.

Ha jobban belegondolunk, nem meglepő, hogy a száj megfelelő otthont ad ezeknek az élőlényeknek. Meleg és nedves - ideális körülményeket nyújt a baktériumok szaporodásához. De mielőtt azt gondolná, hogy a szájjal kapcsolatban ez elég kellemetlenül hangzik, ne aggódjon: ez így teljesen normális. Mindenki szájában élnek és mindenkinek szüksége van rájuk. Vagy legalábbis némelyikükre.

A rossz és a jó

Több mint 700 baktériumfaj él a szájban - köztük jók és rosszak is. A „rossz” baktériumoknak tekintett baktériumok állandóan jelen vannak, még az egészséges szájban is, de a jótékony baktériumok nem engedik őket elszaporodni. Ez az egyensúly segít egészségesen tartani a fogainkat és az ínyünket.

zendium_grab_005_840x430
Zendium Quote

A biofilmet és a száj más felületeit befolyásolhatja az, ami a szájban történik.

Otthon, édes otthon

Tehát hol rejtőznek a baktériumok? A mikroorganizmusok a száj minden felületén megtalálhatók: a nyelven, a fogakon, az ajkak belső részén és az ínyen. Valójában a különböző baktériumok különböző helyeken élnek. Egyesek szeretnek elrejtőzni a lyukas fogakban; mások a nyelvet kedvelik. Ez részben a száj különböző részeiben jelenlévő különböző folyadékok, például a nyál fehérjéi és egyéb tápanyagai miatt van így.

Ugyanakkor a felület is fontos. A fogak különösen kedveltek. A test különleges részei, mivel nem hámlanak - minden más felület (gondoljon például a bőrre, a körmökre és a hajra) folyamatosan apró részeket veszít önmagából. Mivel a fogak állandóak, ideális felületet biztosítanak a baktériumok számára, ahol zavartalanul élhetnek. A fogakat borító mikroorganizmusok úgynevezett biofilmet képeznek - ami a baktériumok egyik fő lakóhelye a szájban.

Egy apró világ egyensúlyban

A biofilmet és a száj egyéb felületeit befolyásolhatja az, hogy mi történik a szájban - ez pedig megváltoztathatja a rossz és a jó baktériumok egyensúlyát.

Minden jelentős fogászati beavatkozás, például a műfogsor vagy a fogszabályozó, megzavarhatja a száj normál mikrobiótáját. Az is nagy hatással lehet a mikrobiális környezetre, hogy mit eszünk. A cukortartalmú élelmiszerek, a savas italok (még a cukormentesek is) és a dohányzás mind megváltoztathatják ezt a környezetet, ami megnehezítheti a jótékony baktériumok megmaradását és elősegítheti a káros baktériumok elszaporodását.

banner-bg3_830x430_f3

Emiatt a jó szájhigiénia fenntartása egy kicsit bonyolultabb, mint azt korábban gondoltuk. Ahelyett, hogy csak egyszerűen elpusztítanánk az összes baktériumot, a száj természetes egyensúlyának fenntartására kell törekednünk. A Zendium fogkrém a természettel együtt működik, hogy megfelelő környezetet teremtsen a jótékony baktériumoknak, miközben csökkenti a károsak számát.

Sok mikrobiológus úgy gondolja, hogy a tudomány és az orvoslás jövője a baktériumok megértése és jó irányba történő befolyásolása. Első lépésként tehetünk néhány egyszerű dolgot a szánkban élő baktériumokért.

AJÁNLOTT TERMÉKEK

Back to top