a szájfekélyről: tippek és tanácsok

A szájfekély gyakori probléma. Ha megismeri a szájfekély kialakulásának okait és kezelni tudja az esetleges kellemetlenségeket, nem kell aggódnia. A szájfekéllyel kapcsolatos további információért olvasson tovább.

Mi a szájfekély?

A szájfekély a száj belsejének bőrén (az úgynevezett nyálkahártyán) kialakuló nyílt seb. Gyakran valamilyen sérülés (például az arc véletlen megharapása) vagy belső változások (például stressz és szorongás) váltják ki. A folt általában kör alakú vagy ovális, fehér vagy szürke színű, vörös szélekkel. A szájfekélyek mérete és gyógyulásuk időtartama különböző lehet, akár több hét is. Lehetséges, hogy egyszerre több fekély is kialakul, különböző a színük, az alakjuk és a helyük.

Általában az ajkak, az arc belső oldalán vagy a nyelven alakulnak ki és nem terjednek át egyik személyről a másikra. Fontos megjegyezni, a szájfekély miatt a legtöbb esetben nem kell aggódni. Megnehezítheti az evést, az ivást és a fogmosást, de általában magától meggyógyul. A szájban lévő nyílt seb okozta kezdeti fájdalom néhány napon belül elmúlik és egy-két hét alatt a seb teljesen begyógyul.

Mi okozza a szájfekélyt?

Mi okozza a szájfekélyt? A szájfekély okai nagyon sokfélék lehetnek. Ezek a leggyakoribbak:

 • A száj belsejének véletlen megharapása
 • A fogak vagy fogászati eszközök (pl. fogszabályzó) éles széle által okozott sérülés
 • A száj természetes védekezőképességének gyengülése a baktériumok egyensúlyának felborulása miatt
 • Stressz és betegség
 • Savas ételek: pl. citrom, narancs, alma és paradicsom
 • Fűszeres ételek: pl. curry, chili
 • Vitamin- vagy ásványianyag-hiány
 • Néhány gyógyszer: erről bővebb információt kaphat a gyógyszerészétől
 • Kemény sörtéjű fogkefe használata

Bár gyakori és általában ártalmatlan, a szájfekély fájdalmas és zavaró is lehet. A kezelés első lépése az, hogy megjegyezzük a fenti tényezőket és megfigyeljük azokat a dolgokat, amelyek a fekélyek kiújulását eredményezik. Beszéljen orvosával vagy fogorvosával, ha konkrét kérdése vagy problémája van: ők a kórtörténete ismeretében személyre szabott tanácsot tudnak adni önnek.

Teeth Problem. Woman Feeling Tooth Pain. Closeup Of Beautiful Sad Girl Suffering From Strong Tooth Pain. Attractive Female Feeling Painful Toothache. Dental Health And Care Concept. High Resolution; Shutterstock ID 545702092
Zendium Quote

A gyógyulást gyorsító módszerek alkalmasak lehetnek a szájfekély kialakulásának megelőzésére is.

Hogyan lehet megelőzni a szájfekélyek kialakulását és gyorsítani a gyógyulást

Annak ellenére, hogy a szájfekély többnyire magától meggyógyul, vannak módszerek, melyek segítenek gyorsítani a folyamatot és enyhíteni a kellemetlen érzést, az egyszerű, otthoni módszerektől a gyógyszerész vagy orvos által javasolt megoldásokig.

A szájfekély kezelése:

 • Puha sörtéjű fogkefe használata, kicsi, lekerekített fejjel, mely gyengéd a száj érzékeny szöveteihez
 • Gyengéd fogkrém választása, amelyet az érzékeny száj számára fejlesztettek ki és amely nem tartalmaz SLS (nátrium-lauril-szulfát) habzóanyagot, mint például a Zendium
 • Fűszeres és savas ételek kerülése
 • Olyan fogkrém használata, amely növeli a szájban élő jótékony baktériumok számát* és elősegíti a mikroflóra egyensúlyát, ilyen például a Zendium
 • Recept nélkül kapható fájdalomcsillapítók vagy érzéstelenítő összetevőt tartalmazó szopogató tabletták a fájdalom csillapítására
 • Receptköteles szteroidokkal végzett gyógyszeres kezelés a fájdalom és a duzzanat csökkentésére. Bármilyen gyógyszeres kezelés megkezdése előtt konzultáljon orvosával vagy gyógyszerészével, kövesse az adagolási útmutatót és ne keverje a különböző gyógyszereket.

A szájfekély kezelésének egyik legjobb módja a megelőzés. A stressz csökkentésétől a rágógumi okozta irritáció elkerüléséig számos egyszerű módja van, hogy megelőzzük a szájfekély kialakulását. A gyógyulási folyamatot gyorsító módszerek közül sok segíthet a szájfekély kialakulásának megelőzésében is. A megfelelő szájápolás - puha sörtéjű fogkefével és gyengéd fogkrémmel - és a szájat irritáló ételek kerülése segít a fekély kialakulásának megelőzésében. Mindenki szája más, de némi időráfordítással és odafigyeléssel megtudhatja, hogyan őrizheti meg egészségét és alakíthat ki olyan életmódot, amellyel az Önnek megfelelő módon kezelheti a szájfekélyt. A Zendium gyengéd összetevői kíméletesek a száj érzékeny szöveteihez. Emellett a szájban természetesen is jelen lévő enzimeket és fehérjéket tartalmaz, növeli a szájban élő jótékony baktériumok számát és csökkenti a károsakét*, természetes módon védi a szájat.

Closeup of happy smiling guy looking at camera isolated on white background; Shutterstock ID 105216602

A szájfekéllyel és a megfelelő szájápolással kapcsolatos további információért kattintson ide.

*A lepedékben élő baktériumfajok jelentősen változtak egy 14 hetes, 102 alanyon elvégzett klinikai vizsgálat során, Egyesült Királyság, 2015. A jótékony baktériumok az egészséges ínyhez köthetők, a károsak az ínyproblémákhoz.

 • Az ebben a cikkben szereplő tanácsok nem minősülnek orvosi javaslatnak, kizárólag tájékoztató jellegűek. Javasoljuk, hogy forduljon fogorvoshoz, ha bármilyen szájápolással kapcsolatos kérdése van.

AJÁNLOTT TERMÉKEK

Back to top