baktérium közösség

A szüleink nagyon sok tulajdonságunkat meghatározzák, a szemünk színétől kezdve addig, hogy mit szeretünk és mit nem. De valami mást is átadnak nekünk, ami meghatározza az életünket: a hasznos baktériumok egyedülálló csoportját.

Ha hozzászokunk a gondolathoz, hogy a baktériumok hasznosak, a tény, hogy mindannyiunknak megvan a magunk saját, egyedülálló mikrobaközössége, egészen jól hangzik. A baktériumok fontos feladatokat látnak el és nélkülük nem lehetnénk ugyanilyen egészségesek. Hogyan alakulnak ki ezek az egyéni ökoszisztémák és mit jelentenek a jövőbeli egészségünk szempontjából?

A baktériumok a születésünktől fogva velünk vannak

A mikrobiális élettel kapcsolatos kutatás még gyerekcipőben jár, de a közelmúltban végzett tanulmányok rengeteg információt tártak fel arról, hogy hogyan alakul ki a bennünk élő, apró szervetekből álló közösség. A tudósok szerint legelőször a születésünkkor kerülünk érintkezésbe mikrobákkal. Mindenki tudja, hogy a szülés szennyeződéssel jár, de eddig még nem ismertük fel ennek a szennyeződésnek a jelentőségét. A jelenlegi kutatások szerint a szülési folyamat segíti az anya saját baktériumközösségének átadását a gyermeke számára, így az átörökítés egyik fontos módja.

Ez az átadás a szoptatás folyamán folytatódik - az oligoszacharidok jelenlétének oka az emberi anyatejben hosszú ideig rejtély volt, mivel a babák nem képesek megemészteni ezeket az összetett szénhidrátokat. Viszont a baba beleiben élő egyes baktériumok oligoszacharidokkal táplálkoznak, le tudják ezeket bontani és segítik a csecsemő táplálását.

zendium_grab_006_830x430
Zendium Quote

Három éves korunkra alakítjuk ki bonyolult bakteriális ökoszisztémánkat.

A baktériumok velünk együtt fejlődnek

Egész gyermekkorunkban találkozunk szennyeződésekkel, így különböző (jótékony és káros) baktériumokkal kerülünk kapcsolatba - a különböző tárgyakról, az emberekről, akikkel kapcsolatba kerülünk és a minket körülvevő környezetből.

Egy átlagos nyugati ember bakteriális összetétele azért eltérő a hagyományos társadalmakból származókétól, mert ritka a közös gyermeknevelés. Ahelyett, hogy egy csecsemő a falun belül sok gondozóval érintkezne, a nyugati társadalmakban élő gyermekeket általában csak egy vagy két szülő neveli fel. Egyes kutatók szerint ez, valamint az élő környezetünkben fokozódó sterilitás egyaránt csökkenti a mikrobiális közösségünk sokszínűségét.

A második, titkos genom

Három éves korunkra alakítjuk ki bonyolult bakteriális ökoszisztémánkat, ez az egyedülálló mikrobiom végigkísér az életünkön, szükség szerint változik és alkalmazkodik a körülményekhez. Egy teljesen egyedi baktérium közösség alakul ki, amely talán még személyesebb, mint az ujjlenyomatunk és amit a „második genomunknak" nevezünk.

Körülbelül 10 évvel ezelőtt a tudósok sikeresen szekvenálták az emberi genomot, a teljes DNS-kódot, amely meghatározza az emberi életet. Ez új korszakot hozott a gyógyításban, amely az egyes sejtek egyedi üzeneteinek megértésén alapult. Újabban a figyelem a baktériumaink genomja felé fordult - a sejtjeikben található DNS-készletre. A Humán Mikrobiom Projekt kutatói úgy vélik, hogy ez is hatással lehet az egészségünkre.

Egy ember étrendje, életmódja és neveltetése hatással van a szervezetében lévő baktériumokra - ahogy kezdjük megérteni a különbségek okait, a tudósok abban bíznak, hogy vissza tudjuk állítani a pozitív hatásaik egy részét. Sok kutató úgy gondolja, ez egy lehetséges forradalom lehet a személyre szabott orvoslás területén.

zendium_grab_005_840x430

Fokozza a száj természetes védekezőképességét

A baktériumok egyedülálló keveréke születésünktől fogva fejlődik velünk, de idővel felborulhat a testünkben élő baktériumok egyensúlya. Köztudott, hogy a bélben élő jó baktériumok száma növelhető bizonyos élelmiszerekkel. Amikor a szánkról van szó, a benne élő jótékony baktériumok* számát növelhetjük a Zendium fogkrém segítségével.

*A lepedékben élő baktériumfajok jelentősen változtak egy 14 hetes, 102 alanyon elvégzett klinikai vizsgálat során, Egyesült Királyság, 2015. A jótékony baktériumok az egészséges ínyhez köthetők.

Egyes szakértők úgy vélik, hogy a szervezetben élő baktériumok határozzák meg a nyugati nemzeteknél előforduló egészségügyi problémákat és ha a jótékony baktériumok megfelelően végzik a feladatukat, akkor a jövőben egyre fontosabb szerepük lehet az egészséges élet kialakításában. Ha megfelelően gondoskodunk a baktériumaink közösségéről, akkor remélhetőleg az is gondoskodni fog rólunk.

AJÁNLOTT TERMÉKEK

Facebook Tweet Email
Back to top