afta a terhesség alatt

A terhesség sok fizikai változással jár, de gyakran nem gondolunk arra, hogy mit jelent a száj szempontjából. A terhesség egyik kevéssé tárgyalt "mellékhatása" lehet a szájfekély - kis folt megjelenése, melyet aftának is nevezünk. A nyelven, az ajkakon vagy az arc belső oldalán alakul ki, fájdalmat és irritációt okozhat. Hogy megértsük, mi lehet a szájfekély oka és mit tehetünk ellene, összegyűjtöttük a legfontosabb információkat a terhesség alatt előforduló aftával kapcsolatban.

Afta terhesség alatt: Miért alakul ki?

Sok dolog történik a szervezetben terhesség alatt, ami miatt hajlamosabbá válhat az aftára / szájfekélyre:

  1. Hormonális változások: A terhesség hormonális változásokat okoz, amelyek befolyásolhatják szervezetünk toxinokra adott reakcióját, sőt az ínyszövet vérellátását is. Emiatt a nők hajlamosabbak lesznek a szájban kialakuló egészségügyi problémákra.
  2. Vitaminhiány: Számos olyan étel van, amely aftát okozhat, mint például a csokoládé, a búza és a citrusfélék. Terhesség idején azonban van egy másik lehetséges étrendi ok is - a vitaminhiány. Ebben az időszakban annyi minden történik a szervezetben, hogy nagyon könnyen alakulhat ki vitaminhiány. Próbálja meg biztosítani különösen a B12-vitamin, a folsav és a cink megfelelő bevitelét.
  3. Stressz: A terhesség stresszel teli időszak. Alkalmazkodik a testi változásokhoz, próbál felkészülni a baba érkezésére és közben igyekszik teljesíteni minden szokásos kötelességét is. Néha a szervezet fizikailag reagál a stresszre, ennek egyik tünete lehet az afta.
  4. Labilis immunrendszer: a terhesség alatt jelentkező szájfekély nem feltétlenül az immunrendszer gyengülésének tünete, ami ebben az állapotban normális jelenség - más okai is lehetnek, pl. vírusfertőzés.
serena_jensen_830x430_f3

Mi a teendő, ha terhesség alatt van aftája?

Ha a terhesség alatt aftát talál a száján, az ajkain vagy a nyelvén, a következőket teheti. Először is fontos, hogy gondoskodjon a megfelelő szájápolásról. Idetartozik az, hogy megfelelő fogkrémmel, például Zendiummal [link a Zendium Complete Protection fogkrém oldalára] mos fogat naponta kétszer, fogselymet és szájvizet használ.

Ha a fogkefe irritálja az ínyét vagy a fekélyes területet, próbáljon puha fogkefét használni [link a Zendium Complete Protection fogkefe oldalára] és a fogmosást lassan végezze. Krémeket vagy pasztákat vihet fel a fekélyre, amelyek csillapítják a fájdalmat; kérdezze meg erről gyógyszerészét. Az is fontos, hogy kerülje az olyan ételek fogyasztását, amelyek az aftát kiválthatják vagy még inkább irritálhatják. A fekély általában magától elmúlik, de ha nagyon fájdalmas, gyulladtnak látszik, esetleg három hétnél tovább tart vagy rendszeresen kiújul, forduljon orvosához vagy fogorvosához.

Zendium Quote

Sok dolog történik a szervezetben terhesség alatt, ami miatt hajlamosabbá válhat az aftára / szájfekélyre.

Hivatkozások

  • Az ebben a cikkben szereplő tanácsok nem minősülnek orvosi javaslatnak, kizárólag tájékoztató jellegűek. Javasoljuk, hogy forduljon a fogorvoshoz, ha bármilyen szájüregi problémát tapasztal.

AJÁNLOTT TERMÉKEK

Facebook Tweet Email
Back to top