az afta okai

Volt már valaha aftája? Szájfekélynek is nevezzük, kis kráterszerű foltok, amelyek megjelenhetnek a száj belső oldalán, a nyelven vagy az ajkakon. Bár általában ártalmatlanok, nem túl kellemesek, fájdalmat vagy irritációt okozhatnak. Ebben a cikkben az afta okairól és kezeléséről olvashat.

Az afta okai

A szájfekély okai tudományosan nem teljesen tisztázottak. Van néhány tényező, amiket okoknak gondolunk, de az, hogy ténylegesen miért alakul ki és mitől múlik el, személyenként változó. Ha a probléma Önt is érinti, az alábbi dolgokra érdemes odafigyelnie a mindennapokban:

 • Bizonyos élelmiszercsoportok: Van néhány étel, ami szájfekélyt okozhat. Ezek közé tartoznak a kemény ételek, melyek felsérthetik a száját, a csokoládé, a búza, a fűszeres vagy nagyon csípős ételek és a citromsav (amely például a citromban, lime-ban, narancsban fordul elő).
 • Szájirritáció: Gondoljon a rosszul illeszkedő műfogsorra vagy a hibás tömésre, amely dörzsöli az arc belső oldalát. Hasonló hatása lehet, ha véletlenül elharapja a száját belülről.
 • Egyes szakértők szerint a nátrium-lauril-szulfátot tartalmazó fogkrémek is okozhatnak szájfekélyt.
 • Stressz és szorongás: Az egészségügyi szakemberek úgy gondolják, hogy a stressz és a szorongás is szerepet játszhat a probléma kialakulásában.
 • Hormonális változások: Ha bizonyos hormonokból több vagy kevesebb termelődik, akkor a nyelven, a szájban vagy az ajkakon szájfekély alakulhat ki. A nők hajlamosabbak a szájfekély kialakulására menstruáció vagy terhesség alatt.
 • Dohányzásról való leszokás: Bár a dohányzásról való leszokás jó hatással van az egészségre, lehet egy ilyen kellemetlen mellékhatása. Ha a szájfekély megnehezíti a cigarettáról való leszokást, kérjen tanácsot egészségügyi szakembertől.
banner-bg3_830x430_f3

Ezek a szájfekélyek legfontosabb okai. Ha úgy gondolja, hogy Önnél is fennáll a kockázat, figyelje a tüneteket: fájdalmas seb vagy sebek a szájban (a nyelven, az ajkakon, a puha szájpadláson vagy az arc belső részén). Az alábbiak segíthetnek az afta kezelésében:

 1. Váltson olyan fogkrémre, amely nem tartalmaz nátrium-lauril-szulfátot.
 2. Kerülje a fent említett élelmiszereket. Valószínűleg nem csak szájfekélyt okoznak, hanem a meglévőket is súlyosbíthatják.
 3. Használjon puha fogkefét és biztosítson megfelelő szájhigiéniát.
 4. Kezelje a fekélyt a fogorvosa által ajánlott védő hatású krémmel.

A fekély remélhetőleg egy héten belül magától elmúlik. Ha azonban gyakran kiújul, esetleg nagyon vörössé, fájdalmassá válik vagy nem múlik el (több mint három hétig), akkor mindenképp forduljon fogorvoshoz vagy orvoshoz további tanácsért.

Zendium Quote

Az egészségügyi szakemberek szerint a stressz és a szorongás is szerepet játszhat a szájfekély kialakulásában.

Hivatkozások

 • Az ebben a cikkben szereplő tanácsok nem minősülnek orvosi javaslatnak, kizárólag tájékoztató jellegűek. Javasoljuk, hogy forduljon a fogorvoshoz, ha bármilyen szájüregi problémát tapasztal.

AJÁNLOTT TERMÉKEK

Facebook Tweet Email
Back to top