egészséges íny miről árulkodik az íny színe

Rózsaszín, piros vagy akár halvány, színtelen: az íny színe az egészségi állapotunktól függően változhat. Általában az egészséges íny világos vagy sötétebb rózsaszín, míg a pirosság az érzékenység vagy gyulladás jele.

Honnan tudhatom, hogy az ínyem egészséges?

Az íny állapota kiváló mód arra, hogy ellenőrizze általános egészségi állapotát. Minél inkább figyel a színére és az állagára, annál hamarabb fedezheti fel a rendellenességeket és keresheti fel orvosát vagy fogorvosát.

A színek széles skálája egészségesnek számít: a rózsaszín árnyalatok a jellemzőek, de a genetikától vagy akár a sok napsütéstől függően egészséges lehet a barna vagy a fekete árnyalatú íny is, a bőr színétől függetlenül.

Az íny színe nemcsak a száj, hanem az egész test egészségi állapotától függően megváltozhat. Nézze meg az alábbi színek listáját, tudjon meg többet a jelentésükről és arról, hogy mit tehet annak érdekében, hogy mosolya egészséges és gyönyörű maradjon.

tanya_830x430_f3

Az íny színei

  • Rózsaszín - az egészséges, jól ápolt íny jele.
  • Barna - sötétebb bőrszín esetén ez lehet az íny természetes színe. A sötét fogíny akkor is előfordulhat, ha az utóbbi időben sokat napozott, emiatt az ínyben lévő melanin sötétebbé válhat. Ellenőrizze a szerkezetét és figyelje, hogy változik-e a színe a fogak környékén. Az ínynek keménynek és simának kell lennie természetes színétől függetlenül.
  • Vörös - a vörös íny gyulladást vagy fertőzést jelez. Valószínűleg érzékenységgel is jár, illetve fogmosás és fogselyem használata során vérzik. Forduljon orvoshoz, amilyen hamar csak tud.
  • Sárga - enyhe sárga árnyalat vagy réteg az ínyen az ínygyulladás jele. Ínygyulladáskor általában az íny duzzadt, ez gyakran előfordul, fogorvosi kezeléssel és megfelelő szájápolással orvosolható. Ha azonban sárga seb van az ínyen, az vírusos fertőzésre vagy fekélyre utalhat.
  • Fekete - a fekete íny kellemetlen lehet, különösen akkor, ha a változás rendellenes. Az íny feketedését a dohányzás és bizonyos gyógyszerek szedése okozhatja. Kezelőorvosa vagy fogorvosa orvosi előzményei alapján tud konkrét tanácsot adni ezzel kapcsolatban.
  • Fehér - a fehér ínyt általában két dolog okozza. A fehér réteg gyakran gombafertőzés eredménye, szervezete orvosi segítséggel tudja leküzdeni a fertőzést. A fehér és fájdalmas íny fehér sebekkel érzékeny és kellemetlen, legtöbbször vírusfertőzés okozza, nem szabad kezeletlenül hagyni - forduljon kezelő- vagy fogorvosához, amilyen hamar csak tud.
  • Szürke - az immunrendszer gyengülését jelzi, ha az ínyen szürke réteg látható. Függetlenül attól, hogy dohányzik vagy sok stressz éri, a szürke íny gyakran orvosi ellátást igénylő bakteriális fertőzésre utal.

A száj és az íny egészségségének megőrzése nem nehéz, ha tudja, mire figyeljen oda. Az íny színe alapján egyszerűen ellenőrizheti egészségi állapotát. A fenti információk segítségével tudjon meg többet ínyéről, de nyugodtan forduljon fogorvosához, ha tanácsra van szüksége. Az íny színének bármilyen változását jó minél hamarabb észrevenni és fogorvosával ellenőriztetni.

Az íny ellenállóképességének megőrzése érdekében próbálja ki a Zendium fogkrémet. Ugyanazokat az enzimeket és fehérjéket tartalmazza, mint a száj és klinikailag bizonyítottan segít küzdeni az ínyproblémák okozói ellen, ellenállóvá tenni az ínyt* és természetes módon fokozni a száj védekezőképességét.

*Kiindulási állapothoz képest. Klinikai fogíny irritáció vizsgálat 113 Zendium használó, Egyesült Királyság, 2017.

Zendium Quote

Az íny színe nemcsak a száj, hanem az egész test egészségi állapotától függően megváltozhat.

mouth_840x430_f4
  • Az ebben a cikkben szereplő tanácsok nem minősülnek orvosi javaslatnak, kizárólag tájékoztató jellegűek. Javasoljuk, hogy forduljon fogorvoshoz, ha bármilyen ínyproblémát tapasztal.

AJÁNLOTT TERMÉKEK

Facebook Tweet Email
Back to top