hogyan kezelhető az afta

Az afta gyakori és rendszerint ártalmatlan probléma. A cikkből kiderül, hogyan lehet felismerni és kezelni a szájfekélyt és mikor kell orvoshoz fordulni.

Mi az afta?

Az afta vagy szájfekély kis folt, ami az ajkakon, nyelven vagy a száj belső oldalán alakul ki. Néha úgy néz ki, mint egy kis kráter, kis, sekély bemélyedés köralakú szélek között. Lehet, hogy évente néhány alkalommal jelentkezik és általában egy héten belül gyógyul, vagy előfordulhat, hogy valamilyen alapbetegség miatt gyakran kiújul. Ez a cikk arról szól, hogy hogyan kezeljük az aftát és néhány házi gyógymódot is ismertetünk.

Hogyan kezelhető az afta?

Függetlenül attól, hogy az afta a nyelv alatt vagy a szájban máshol jelenik meg, gyakran magától elmúlik. Van azonban néhány dolog, ami segíthet abban, hogy gyorsabban megszabaduljunk tőle. Próbáljon ki néhányat az alább javasolt kezelések közül és nézze meg, melyik működik legjobban az Ön számára:

 • Használjon védőkrémet. Kérjen javaslatot gyógyszerészétől. Ezek a gélek vagy krémek, amelyeket a fekélyre kell kenni, hogy védjék a további irritációtól.
 • Igyon hideg folyadékot szívószállal. Ez enyhíti a hirtelen hideg érzést az érintett területen, csökkentheti az irritációt.
 • A jég használata közvetlenül is segíthet a fájdalom enyhítésében, de egyszerre csak néhány másodpercig alkalmazza.
 • Öblögessen sós vízzel (egy-két teáskanál sót oldjon fel egy pohár meleg vízben). Ismételje meg naponta néhány alkalommal.
 • A méz is nyugtathatja a sebet: tisztítsa meg a sebet egy pamut törlővel és óvatosan vigyen fel rá mézet.
 • Váltson olyan fogkrémre, amely nem tartalmaz nátrium-lauril-szulfátot, mivel ez súlyosbíthatja a szájfekélyt.

Ezek a házi gyógymódok és különböző lehetőségek segíthetnek a nyelven, ajkakon vagy az arc belső részén kialakult afta kezelésében.

calque-1_830x430_f3
Zendium Quote

Az afta vagy szájfekély a szájban megjelenő kis folt.

Hogyan előzzük meg a fekély kiújulását?

Ha a szájfekély meggyógyult, van néhány dolog, amely segíthet megelőzni a kiújulását. Bár semmi nem garantálja, hogy örökre megszabadul tőlük, ezekkel a tippekkel csökkentheti a visszatérés esélyét:

 • Ha a nyelvén, az ajkain vagy az arc belső részén van az afta, kerülje az olyan ételeket, amelyek irritálhatják a száját. A kemény ételeket, mint a ropogós kenyér vagy a chipsek, a fűszeres vagy nagyon csípős ételeket mind érdemes kerülni. A citromban, limeban és más gyümölcsökben található citromsav is irritálhat vagy fájdalmat okozhat.
 • Ne rágózzon. Néhány ételhez hasonlóan a rágógumi is irritációt okozhat, így ha hajlamos a fekélyre, érdemes felhagyni ezzel a szokással.
 • Az afta kezelésének és megelőzésének egyik kiváló módja az, ha puha fogkefével mos fogat. Ez segít megakadályozni a további irritáció kialakulását és megfelelő szájhigiéniát biztosít.
 • Olvasson többet a kiújuló aftáról.

Ezt a néhány, egyszerű trükköt követve csökkentheti a szájfekély kiújulásának kockázatát, ha mégis újra megjelenik, akkor is használhatja ezeket a módszereket. Ha azonban a sebek különösen nagyok, fájdalmasak, rendszeresen visszatérnek vagy nem múlnak el, forduljon fogorvosához vagy orvosához.

Hivatkozások

 • Az ebben a cikkben szereplő tanácsok nem minősülnek orvosi javaslatnak, kizárólag tájékoztató jellegűek. Javasoljuk, hogy forduljon a fogorvoshoz, ha bármilyen szájüregi problémát tapasztal.

AJÁNLOTT TERMÉKEK

Facebook Tweet Email
Back to top