hogyan enyhíthető az ínyfájdalom

Az íny fontos. A fájdalmas, duzzadt íny gyakori panasz lehet ínyérzékenység esetén. Olvasson tovább és tudjon meg többet az ínyfájdalomról és annak kezeléséről.

Miért fáj az ínyem?

Ha az ínyfájdalmat nem megfelelően kezelik, akkor rossz leheletet, ínyvérzést és végül parodontózist okozhat. Elsősorban a fogakra lerakodó lepedék okozza, így a fogak és a száj tisztán tartása nagyon fontos.

Ínyfájdalmat számos tényező okozhat, így többek között:

 • A túl erős fogmosás vagy fogselymezés
 • Fennálló ínybetegség
 • A száj természetes védekezőképességének gyengülése a baktériumok egyensúlyának felborulása miatt
 • Kemény vagy savas ételek okozta irritáció
 • Hormonális változások a terhesség alatt
 • Dohányzás
 • Stressz
 • Fogászati eszközök, például fogszabályozó vagy műfogsor, ha nem illeszkedik megfelelően

Ha a kellemetlenséget valószínűleg ezek a tényezők okozzák, igyekezzen változtatni a szokásain. A szakember által felhelyezett műfogsorok és fogszabályozók kivételével a fenti problémák közül sokat otthon is tud kezelni. Kezelőorvosa részletesebb tájékoztatást adhat ezen okok és az ínyfájdalom közötti összefüggésről.

Hogyan kezelhető a fájdalmas, duzzadt így?

Előfordulhat, hogy Ön is tapasztalja az ebben a cikkben szereplő tünetek valamelyikét. A duzzadt, lüktető, irritált és könnyen vérző íny azonnali fogászati ellátást igényel, de még mielőtt eljut a fogorvoshoz, az alábbiak segíthetnek a fájdalom otthoni enyhítésében:

 1. Gyengéden tisztítsa meg fogait minden étkezés és nassolás után. Ügyeljen arra, hogy puha sörtéjű fogkefét használjon, mint például a Zendium fogkefék, mert a kemény sörtéjű fogkefék irritálhatják a duzzadt ínyt.
 2. Naponta használjon fogselymet. Szánjon időt arra, hogy a fogselymet kíméletesen használja és ne irritálja még jobban az ínyvonalat.
 3. Ha a fogmosás és a fogselyem használata túl sok kellemetlenséggel vagy vérzéssel jár, próbáljon meleg, sós vízzel öblögetni. Ez kíméletesebb, mint a fogmosás és a só segíthet a gyulladás átmeneti csökkentésében.
 4. Szokjon le a dohányzásról.

Ne feledje: forduljon kezelő- vagy fogorvosához, mielőtt saját megoldásokat kezdene alkalmazni.

Teeth Problem. Woman Feeling Tooth Pain. Closeup Of Beautiful Sad Girl Suffering From Strong Tooth Pain. Attractive Female Feeling Painful Toothache. Dental Health And Care Concept. High Resolution; Shutterstock ID 545702092
Zendium Quote

Nagyobb valószínűséggel kerülheti el a duzzadt és fájdalmas íny kialakulását, ha ügyel a száj és az íny egészségének megőrzésére.

A megelőzés a kezelés legjobb formája!

Nagyobb valószínűséggel kerülheti el a duzzadt és fájdalmas íny kialakulását, ha ügyel a száj és az íny egészségének megőrzésére. Ápolja megfelelően a száját fogmosással, fogselymezéssel és rendszeres fogászati ellenőrzéssel. Próbálja ki a Zendium fogkrémet [link a Zendium Complete Protection fogkrém oldalára]. Ugyanazokat az enzimeket és fehérjéket tartalmazza, mint a száj és klinikailag bizonyítottan segít küzdeni az ínyproblémák okozói ellen, ellenállóvá tenni az ínyt* és természetes módon fokozni a száj védekezőképességét.

Félévente vagy fogorvosa ajánlásának megfelelően vegyen részt professzionális fogtisztításon a nehezen elérhető területek érdekében. Végül ügyeljen arra, hogy az egészségügyi kivizsgálás során ellenőrizzék a vércukorszintjét is, mivel a cukorbetegség többféle módon is befolyásolhatja a száj egészségét.

A száj egészségi állapota hatással lehet az általános jólétünkre, ezért fontos, hogy a száj minden részét rendszeresen ellenőriztessük. Ez nemcsak a gyakori szájüregi problémák, mint például az ínyfájdalom megelőzésében segít, hanem a rendszeres fogorvosi ellenőrzés során alapvető egészségügyi problémák is kiderülhetnek.

*Kiindulási állapothoz képest. Klinikai fogíny irritáció vizsgálat 113 Zendium használó, Egyesült Királyság, 2017.

 • Az ebben a cikkben szereplő tanácsok nem minősülnek orvosi javaslatnak, kizárólag tájékoztató jellegűek. Javasoljuk, hogy forduljon fogorvoshoz, ha bármilyen ínyproblémát tapasztal.

AJÁNLOTT TERMÉKEK

Facebook Tweet Email
Back to top