mit tegyen a kiújuló afta ellen

A szájfekélyek viszonylag gyakoriak és általában otthoni kezeléssel elmúlnak, de zavaróak lehetnek, különösen akkor, ha gyakran kiújulnak. Ebben a cikkben a szájfekélyről olvashat, hogyan ismerheti fel, hogyan kezelheti és mit tegyen, ha állandóan kiújul.

Mi okozza a szájfekélyt?

A szájfekély vagy afta kis kráterszerű folt a szájban, az ajkak belső részén vagy a nyelven. Kiújulását ezek okozhatják:

 • Bizonyos ételek: búza, csokoládé, citromsav, fűszeres vagy nagyon csípős ételek
 • Idegen tárgyak okozta irritáció a szájban, például rosszul illeszkedő műfogsor vagy fogszabályzó
 • Hormonális változások pl. a menstruáció vagy a terhesség alatt
 • Véletlen ráharapás a nyelvre vagy az arc belső oldalára
 • Nátrium-lauril-szulfátot tartalmazó fogkrém használata
 • Stressz

Kiújuló szájfekély

A kiújuló szájfekély gyakran visszatér, de nem feltétlenül ugyanott. Gondolja át szájápolási szokásait és hogy milyen ételeket fogyaszt, lehet, hogy meg is találja az okot, amiért újra és újra kiújul az afta. Ha továbbra is visszatér, forduljon orvosához vagy fogorvosához, mivel az alábbi egészségügyi problémák is okozhatják:

 • Vírusfertőzések, mint a herpesz vagy a bárányhimlő
 • Vashiány
 • B12-vitaminhiány
 • Crohn-betegség
 • Lisztérzékenység
 • HIV vagy lupusz következtében legyengült immunrendszer
 • Reaktív ízületi gyulladás

A kiújulást egyes gyógyszerek is okozhatják, például a béta-blokkolók, a nem-szteroid gyulladáscsökkentők vagy olyan kezelések, mint a kemoterápia vagy a sugárterápia.

Angry pretty girl or cute beautiful woman young female model with blonde hair in plaid shirt and knitted coat grimaces and shows teeth on grey background; Shutterstock ID 534272548
Zendium Quote

Ha az afta több mint három hétig nem múlik el, vörös, fájdalmas vagy nagy lesz, esetleg állandóan visszatér, akkor érdemes orvoshoz fordulni.

Hogyan kezelhető gyorsan az afta?

Az afta általában ártalmatlan és nem igényel különösebb kezelést. Kerülje azokat a dolgokat, amelyek irritálhatják ezt a területet (kemény étel vagy kemény sörtéjű fogkefe) és várja meg, amíg enyhülnek a tünetek. Ha azonban több mint három hétig nem múlik el, vörös, fájdalmas vagy nagy lesz, esetleg állandóan visszatér (azaz kiújuló aftával küzd), akkor érdemes orvoshoz fordulni.

Íme néhány olyan dolog, amellyel otthon is enyhítheti a szájfekély vagy afta okozta fájdalmat és irritációt:

 1. Használjon a gyógyszerész által ajánlott védő krémet
 2. Fogyasszon hideg vagy fagyasztott italokat vagy ételeket, vagy használjon közvetlenül jeget, mert ez elzsibbasztja a területet, csillapítja a fájdalmat és csökkentheti a gyulladást
 3. Kerülje az olyan ételeket, amelyek irritálhatják a száj érintett részét: kemény ételek, mint a ropogós kenyér vagy a chips, valamint fűszeres, csípős vagy savas ételek
 4. Használjon puha sörtéjű fogkefét, mely gyengéd a száj szöveteihez
 5. Használjon olyan gyengéd fogkrémet, amely növeli a jótékony baktériumok számát* és nem tartalmaz nátrium-lauril-szulfátot
 6. Nehéz gyorsan megszabadulni az aftától, de segíthet megelőzni a kialakulását, ha megfelelően ápolja a száját, azaz naponta legalább kétszer mos fogat illetve fogselymet és szájvizet is használ. Tudjon meg többet az afta kezeléséről szóló cikkünkből.

Ezek a tippek hasznosak, de nem helyettesítik az egészségügyi szakember felkeresését. Ha bármilyen kétsége van, kérjen tanácsot orvosától vagy fogorvosától.

*A lepedékben élő baktériumfajok jelentősen változtak egy 14 hetes, 102 alanyon elvégzett klinikai vizsgálat során, Egyesült Királyság, 2015. A jótékony baktériumok az egészséges ínyhez köthetők.

laurie_tedone_830x430_f3

Hivatkozások

 • Az ebben a cikkben szereplő tanácsok nem minősülnek orvosi javaslatnak, kizárólag tájékoztató jellegűek. Javasoljuk, hogy forduljon a fogorvoshoz, ha bármilyen szájproblémát tapasztal.

AJÁNLOTT TERMÉKEK

Facebook Tweet Email
Back to top