mi a parodontózis

Bár a szánkban élő baktériumok hasznosak és károsak is lehetnek, a belőlük kialakuló lepedék károsíthatja a fogakat. A lepedék két nap alatt megszilárdulhat és kialakulhatnak az ínygyulladás tünetei, ami a parondontózis első fokozata.

Mi a parodontózis?

A parodontózis az íny előrehaladott gyulladása, azt okozza, hogy az íny elválik a fogaktól, nemcsak az ínyt, hanem a fogakat tartó csontokat is károsíthatja. Ez az állapot fogvesztést okoz a súlyosabb egészségügyi problémák mellett, ha nem kezelik. A betegséggel szakemberhez kell fordulni, de ebben a cikkben megismerheti a tüneteket és azt, hogy hogyan kerülhető el a megbetegedés.

Mik a parodontózis tünetei?

A kezdeti tünetek az ínygyulladáséhez hasonlóak: duzzadt, érzékeny fogíny, amely könnyen vérzik fogmosás vagy fogselyem használatakor. Ez végül oda vezet, hogy az íny elválik a fogaktól - vagyis kialakul a parodontózis. A fogak lazává válnak és az azokat tartó arccsontok meggyengülnek. Figyeljen a következőkre:

 • Duzzadt íny
 • Visszahúzódó íny
 • Élénk vörös vagy lilás íny
 • A fogak között megjelenő rések, amelyek korábban nem voltak ott
 • Meglazult fogak
 • Olyan érzés, hogy a fogak máshogy illeszkednek harapáskor

A parodontózis fenti tünetei általában elég fájdalmasak, ezért valószínűleg azonnal észreveszi őket. Minél előbb fogorvoshoz fordul, annál nagyobb az esély, hogy a folyamat kisebb ínyproblémáknál megállítható, még mielőtt súlyosabbá válnának.

Angry pretty girl or cute beautiful woman young female model with blonde hair in plaid shirt and knitted coat grimaces and shows teeth on grey background; Shutterstock ID 534272548
Zendium Quote

A megfelelő szájápolás nagyban csökkenti a parodonzózis kialakulásának esélyét.

Hogyan kezelhető a parodontózis?

A parodontózis kezelését mindig bízza szakemberre. Ez egy előrehaladott ínyprobléma, a megfelelő fogorvosi vizsgálat és kezelés megállíthatja a folyamatot. A fogorvos természetes kezelést is javasolhat a parodontózisra.

A parodontózis a nem megfelelő szájhigiénia következménye, így könnyen elkerülhető. Azonban a következők hajlamosíthatják erre:

 • Kezeletlen ínygyulladás
 • Dohányzás
 • Rendszertelen fogmosás és fogselyem-használat
 • Idős kor
 • Nem megfelelő táplálkozás
 • Meggyengült védekezőképesség a baktériumok felborult egyensúlya miatt

Ha úgy gondolja, hogy hajlamos lehet a parodontózisra, azt javasoljuk, hogy rendszeresen vegyen részt fogorvosi ellenőrzésen és különösen figyeljen erre, ha korábban előfordult, hogy ínye érzékeny vagy duzzadt volt.

Ne feledje: A parodontózis kezelését csak szakember végezheti.

Hogyan előzhető meg a parodontózis?

A megfelelő szájhigiénia segít az ínygyulladás és a parodontózis megelőzésében. Ezt szem előtt tartva, íme néhány alapvető szájápolási tipp:

 1. Rendszeresen keresse fel fogorvosát.
 2. Naponta kétszer mosson fogat gyengéd fogkrémmel, például Zendiummal és használjon puha sörtéjű fogkefét.
 3. Naponta legalább egyszer használjon fogselymet a baktériumok és az ételmaradékok eltávolítása érdekében.
 4. Olyan fogkrémet használjon, amely növeli a szájban lévő jótékony baktériumok számát, például Zendiumot*.
 5. Szokjon le a dohányzásról – ez az általános egészségi állapotának is jót tesz.
 6. Figyeljen oda, ha az ínye duzzadt vagy érzékeny és a lehető leghamarabb forduljon fogorvoshoz.

Ne feledje, hogy a fogmosás és a fogselyem eltávolítja a lepedéket, de az gyorsan újra lerakódhat, így a rendszeresség kulcsfontosságú a megfelelő szájhigiénia biztosításához. A megfelelő fogmosással és fogselyem használattal nagymértékben csökkentheti a parodontózis kialakulásának esélyét. Ha bármilyen problémát tapasztal ínyével vagy fogaival kapcsolatban, azonnal forduljon fogorvoshoz. Ha odafigyel az ínye egészségére, azzal általános egészségi állapotára is vigyáz.

mouth_840x430_f4

A helyes szájápoláshoz próbálja ki a Zendium fogkrémet. Ugyanazokat az enzimeket és fehérjéket tartalmazza, mint a száj és klinikailag bizonyítottan segít küzdeni az ínyproblémák okozói ellen, ellenállóvá tenni az ínyt** és természetes módon fokozni a száj védekezőképességét.

*A lepedékben élő baktériumfajok jelentősen változtak egy 14 hetes, 102 alanyon elvégzett klinikai vizsgálat során, Egyesült Királyság, 2015. A jótékony baktériumok az egészséges ínyhez köthetők.
**Kiindulási állapothoz képest. Klinikai fogíny irritáció vizsgálat 113 Zendium használó, Egyesült Királyság, 2017.

 • Az ebben a cikkben szereplő tanácsok nem minősülnek orvosi javaslatnak, kizárólag tájékoztató jellegűek. Javasoljuk, hogy forduljon fogorvoshoz, ha bármilyen ínyproblémát tapasztal.

AJÁNLOTT TERMÉKEK

Facebook Tweet Email
Back to top