mi az ínygyulladás

Mennyire egészséges az ínye? Az ínygyulladás alaposabb megismerése jó kiindulópont az íny egészségének megőrzéséhez. Ebből a cikkből megismerheti az ínygyulladás okait, gyakori tüneteit és kezelési lehetőségeit.

Mi az ínygyulladás?

Az íngyulladás az ínybetegség első jele, de szerencsére könnyen kezelhető. Annak ellenére, hogy folyamatosan fennálló állapot, sokan nem is tudják, hogy ínygyulladásuk van, mert annyira enyhe lefolyású lehet. Ha azonban nem kezelik, komolyabb betegséggé válhat, melyet parodontózisnak neveznek, ami fogvesztéshez és az állkapocscsont károsodásához vezethet.

Az ínygyulladás megjelenése arra utal, hogy ideje felülvizsgálni szájápolási szokásait és ellátogatni fogorvosához.

Mi okozza az ínygyulladást?

Az ínygyulladás kezelése azzal kezdődik, hogy megértjük az okait. A lepedék egy láthatatlan baktériumréteg, amely minden nap újraképződik a fogakon. A jó hír az, hogy a lepedék naponta el is távolítható egyszerű fogmosással és fogselyem használatával. Azonban ha a lepedéket hagyjuk felhalmozódni, bakteriális fertőzést okozhat, ami az ínygyulladás egyik leggyakoribb oka. A következő tényezők okozhatnak ínygyulladást:

 • Nem megfelelő szájhigiénia
 • Dohányzás vagy dohányrágás
 • Cukorbetegség
 • Egyes gyógyszerek
 • Sérült tömések
 • Terhesség (a hormonális változás miatt)
 • Genetikai hajlam
Woman with pain in her gums holding finger to mouth; Shutterstock ID 109517087
Zendium Quote

Minél hamarabb felismeri az ínygyulladást, annál könnyebb kezelni és visszanyerni az íny egészségét.

Az ínygyulladás gyakori tünetei

Az íny egészségén keresztül egyszerűen nyomonkövethető a száj általános egészségi állapota. Kezdje azzal, hogy egyszerűen ellenőrzi az íny színét. Ha aggasztja az ínye külseje vagy az érzete, javasoljuk, hogy forduljon fogorvoshoz, különösen, ha a következő tüneteket észleli:

 • Gyulladt íny (vörös, nyomásérzékeny és/vagy duzzadt íny)
 • Rendszeres ínyvérzés
 • Az íny láthatóan elválik a fogaktól
 • Meglazult fogak
 • Rágás közben vagy hideg étel hatására jelentkező fájdalom

A fenti tünetek az ínygyulladás figyelmeztető jelei lehetnek. Ha fogmosáskor vagy fogselyem használatakor ínyvérzést tapasztal, beszéljen fogorvosával akkor is, ha nem érez fájdalmat. Minél hamarabb felismeri az ínygyulladást, annál könnyebb kezelni és visszanyerni az íny egészségét.

mouth_840x430_f4

Hogyan kezelhető az ínygyulladás?

Nem meglepő, hogy az ínygyulladás kezelésének kezdő lépése a megfelelő szájhigiénia, de az is fontos, hogy tudatában legyünk az általános egészségi állapotunkat befolyásoló szokásainknak, különösen a dohányzás hatásának.

Rendszeresen látogassunk el fogorvosunkhoz az íny egészségi állapotának ellenőrzéséért. Ő javasolhatja a felhalmozódott lepedék eltávolítását vagy ha az ínygyulladás már előrehaladottabb stádiumban van, gyógyszeres kezelést vagy olyan beavatkozást írhat elő, amelyekkel visszafordítható az ínygyulladás.

Fogorvosa az Ön állapotának legmegfelelőbb kezelést tudja javasolni és megválaszolja az esetlegesen felmerülő kérdéseit. Ne feledje, hogy az ínygyulladás kezelése és megelőzése a megfelelő szájhigiénia fenntartásával lehetséges, amihez kifejezetten az ínyproblémákra kifejlesztett gyengéd fogkrémet, például Zendiumot használjon és fogorvosával alaposan tisztíttassa meg fogait a megszilárdult lepedéktől. További információt itt olvashat az ínygyulladásról.

 • Az ebben a cikkben szereplő tanácsok nem minősülnek orvosi javaslatnak, kizárólag tájékoztató jellegűek. Javasoljuk, hogy forduljon fogorvoshoz, ha bármilyen ínyproblémát tapasztal.

AJÁNLOTT TERMÉKEK

Back to top