A szájban élő baktériumok
défenses naturelles

A SZÁJ
MIKROBIOMJA

A SZÁJ
MIKROBIOMJA

MIKROBÁK HATALMAS KÖZÖSSÉGÉNEK ADUNK OTTHONT

Szervezetünkben több millió baktérium él,3 melyeket
együttesen mikrobiomnak nevezünk.4 Az emberi evolúció
során az emberek és a baktériumok együtt fejlődtek, hogy
egy kölcsönösen előnyös, szimbiotikus kapcsolatban1,5 éljenek együtt, ami elengedhetetlen az emberi egészség megőrzése érdekében.6

Emberi holobionta

A MODERN ÉLETMÓD MEGBONTHATJA A SZÁJ TERMÉSZETES EGYENSÚLYÁT

A száj mikrobiomjának összetétele meglehetősen stabil. Azonban bizonyos körülmények a betegséghez köthető baktériumok elszaporodását okozhatják: a diszbiózis állapotát.1

Factors causing dysbiosis

A MIRKOBIOM EGYENSÚLYÁNAK FELBORULÁSA BETEGSÉGEK KIALAKULÁSÁT OKOZHATJA

Ha nem állítjuk helyre a szimbiózist, akkor a diszbiózis megnövelheti az olyan szájüregi problémák kialakulásának kockázatát, mint a fogszuvasodás, a parodontális betegségek és a rossz lehelet.1,2

Szájüregi problémák

ÚJ CÉL – A SZÁJ MIKROBIOM EGYENSÚLYÁNAK HELYREÁLLÍTÁSA

A száj mikrobiomjával kapcsolatos legújabb bizonyítékokat egy szakértői konszenzuson alapuló dokumentum tartalmazza, amely új ajánlásokat fogalmaz meg a klinikai ellátás számára:1

"Alapvetően fontos, hogy mind a páciensek, mind az egészségügyi szakemberek tisztában legyenek a száj mikrobiom egyensúlyának fontosságával és ennek szerepével a száj és az egész test egészségében."1

Egy új, mérföldkőnek számító vizsgálat kimutatta, hogy a Zendium klinikailag bizonyítottan elősegíti a száj mikrobiomjának egyensúlyát.6

Fogászati ellenőrzés

*A lepedék mikrobiomjára vonatkozik, az íny egészségéhez és ínyproblémákhoz köthető baktériumfajok relatív előfordulására, kiindulási állapothoz képest, 14 héten át naponta kétszer, Zendium fogkrémmel végzett fogmosás után.

 

HIVATKOZÁSOK

1. Kilian M, et al. Br Dent J 2016; 221:657–666;

2. Marsh PD. Br Dent J 2012; 212:601–606;

3. Sender R, et al. Cell 2016; 164:337–340;

4. Dewhirst FE, et al. J Bacteriol 2010; 192:5002–5017;

5. Gibert A & Hazard L. J Ecology 2013; 101:743–752;

6. Humán Mikrobiom Projekt Konzorcium. Nature 2012; 486:207–214;

7. van ‘t Hof W, et al. Monogr Oral Sci 2014; 24:40–51;

8. Adams SE, et al. Sci Rep 2017; 7:43344

Back to top