szájfekély kezelése gyerekeknél

A gyerekeknél és csecsemőknél előforduló szájfekélyek vagy afták kellemetlenek lehetnek. Ezek az apró sebek a szájon, az ajkakon vagy a nyelven fordulnak elő, gyakran fájdalmat és irritációt okoznak, ami sem a szülő, sem a gyermek számára nem kellemes. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan lehet megelőzni a szájfekély kialakulását csecsemőknél és kisgyermekeknél, illetve gyakorlati tippeket és tanácsokat is adunk.

Szájfekély csecsemőknél és gyerekeknél: Mik az általános okok?

Sokféle különböző oka lehet a gyerekeknél és csecsemőknél kialakuló szájfekélynek vagy aftának. Felnőtteknél és serdülőknél okozhatja fogtömés vagy fogszabályozó, de kisgyerekeknél ezek kevésbé jellemzőek. Ehelyett a gyerekeknél vagy csecsemőknél a kemény ételek okozhatnak szájfekélyt, vagy az, ha véletlenül ráharapnak a nyelvükre vagy az arcuk belsejére. Néha nehezebben felismerhető okai lehetnek, például:

 • Stressz
 • Bizonyos ételek fogyasztása (csokoládé, sajt vagy búza néhány embernél)
 • Bakteriális fertőzések

Hogy néz ki a szájfekély gyerekeknél és csecsemőknél?

Vannak fontos jelek, amelyek segítenek felismerni a szájfekélyt vagy aftát. Ha úgy gondolja, hogy gyermekének esetleg szájfekélye lehet, ültesse le és ellenőrizze a száját, a nyelvét és az ajkait. Vegyen egy erős fényű elemlámpát a kezébe, ügyelve arra, hogy ne világítson a gyermek szemébe. Ezeket keresse:

 1. Elkülönülő foltok, néha úgy néznek ki, mint egy kis kráter.
 2. Kráterek csoportja (néha kis helyen több fekély alakul ki).
 3. Sötét vörös, sárga, szürke vagy fehér elszíneződés a foltok körül.

Megjegyzés: Különböztesse meg a fekélyt a herpesztől. A herpesz is gyakori a gyerekeknél és csecsemőknél, de inkább kiütésnek látszik, az ajkak vagy a száj körül alakul ki és bizsergető vagy égő érzést okoz.

enfant_bulle-1_830x430_f3
Zendium Quote

Ha szájfekélyt fedezett fel gyermekénél, ne aggódjon; általában ártalmatlan és magától elmúlik.

A szájfekély kezelése gyerekek és csecsemők esetében

Ha szájfekélyt fedezett fel gyermekénél, ne aggódjon; általában ártalmatlan és magától elmúlik. Van azonban néhány dolog, amit megtehetünk, hogy segítsünk a fájdalom megszüntetésében. Íme egy felsorolás arról, hogyan kezeljük a szájfekélyt gyerekeknél vagy csecsemőknél:

 1. Próbáljon ki egy puha fogkefét.
 2. Használhat a gyógyszerész által ajánlott védő pasztát.
 3. Próbáljon ki egy kíméletes fogkrémet.
 4. Kerülje a durva, fűszeres vagy nagyon forró ételeket és italokat.

Végül, ha aggódik, keresse fel orvosát vagy fogorvosát további tanácsért. Néhány arra utaló jelzés, hogy érdemes egészségügyi szakemberhez fordulni: ha a fekély három hétig tart, kiújul vagy fájdalmasabb, illetve vörösebb lesz, mivel ez a fertőzés jele lehet.

Hogyan lehet megelőzni a csecsemőknél és gyerekeknél előforduló szájfekélyt?

Most már ismeri a csecsemőknél és gyerekeknél előforduló szájfekély kezelésének alapjait, de mit tehet, hogy megakadályozza a kiújulásukat? Mindenekelőtt igyekezzen jó szájhigiénét kialakítani gyermekénél. A fiatal korban kialakult szokások nagy hatással vannak az egész életre, így ha a gyermekénél jó szájápolási szokásokat alakít ki, azzal sokat segít a szájat érintő, jövőbeni egészségügyi problémáinak kezelésében. Ha a probléma továbbra is fennáll, kérjen ismét tanácsot orvosától vagy fogorvosától, de bármi is történik, ne aggódjon túl sokat. A szájfekély gyakran kialakul és általában idővel elmúlik.

mother and daughter brush my teeth

Hivatkozások:

 • Az ebben a cikkben szereplő tanácsok nem minősülnek orvosi javaslatnak, kizárólag tájékoztató jellegűek. Javasoljuk, hogy forduljon a fogorvoshoz, ha bármilyen szájüregi problémát tapasztal.

AJÁNLOTT TERMÉKEK

Back to top