veszélyben a láthatatlan világ

A testünk több mint 100 trillió baktériumnak ad otthont - ez több, mint amennyi csillag van az égen. De ez az apró univerzum bajba kerülhet.

A többségünk nem is tud róla, hogy jelenleg a tudományban egy csendes forradalom zajlik, amely örökre megváltoztathatja az egészségügyet. A kutatók azon dolgoznak, hogy felfedjék azt a komplex ökoszisztémát, amely elkülönülten ugyan, de folyamatosan a testünkben és a testünkön él. Ezek a bennünk élő baktériumok - egyedi láthatatlan világunk.

Több trillió baktériumból álló szuperorganizmusok vagyunk

Ez elég kellemetlenül hangzik. Ki akar otthont adni a baktériumoknak? A baktériumok nem rosszak? Nos, igen is és nem is. Miközben egyes baktériumok károsak lehetnek, a túlnyomó többségük ártalmatlan - és a tudósok felfedezései szerint számos velünk élő baktérium valójában nagyon fontos az egészségünk szempontjából. A kutatók jelenleg úgy vélik, hogy mindannyian az úgynevezett mikrobiótának vagyunk a gazdaszervezetei; ami egy (legalább) 100 trillió különböző mikroorganizmus erős közösségét jelenti. És ezek közül a kis lények közül sok keményen dolgozik azon, hogy segítsen megőrizni az egészségünk.

zendium_grab_003_840x430
Zendium Quote

Környezetünk sterilitása és a kevésbé változatos táplálkozásunk csökkenti kis belső közösségünk sokszínűségét.

A baktériumok csodálatosak

Tehát mit tesznek a baktériumok valójában az egészségünkért? Ennek megértése még gyerekcipőben jár, de a tanulmányok folyamatosan tárják fel a testünkben élő jótékony baktériumoktól származó előnyöket.

Bizonyítékokat találtak arra, hogy a jótékony baktériumok segítenek megemészteni az ételeket bizonyos tápanyagok kivonásával, amelyeket egyébként elveszítenénk. Természetes védelmet is nyújtanak: gátolják a káros baktériumok és vegyi anyagok bejutását a testünkbe, valamint hozzájárulnak az immunrendszer válaszához azokkal szemben, amelyek mégis bekerülnek. Bizonyítékok állnak rendelkezésre azzal kapcsolatban is, hogy a mikrobiom évezredek óta velünk együtt fejlődött: folyamatosan alkalmazkodik hozzánk a környezet kihívásainak megfelelően.

Veszélyben a mikrobiom

Ahogy kezdjük megérteni a jótékony baktériumok fontosságát a szervezetünkben, a tudósok felismerik a rájuk leselkedő veszélyeket is. Kiderült, hogy a modern világ nem igazán barátságos hely a mikrobiom számára. A modern életmód sok szempontból károsíthatja ezeket a közösségeket.

A probléma nagyrészt a szájban kezdődik. Ajkaink, nyelvünk és szájüregünk a második legnagyobb "baktérium-barát" hely az emberi szervezetben a belek után és nagyon fontos bejárat a test többi részéhez. A dohányzás, a savas italok fogyasztása és a magas cukortartalmú étrend megváltoztathatja a természetes állapotokat, így a száj kevésbé kedvező hely lesz régi kis barátaink számára, így fogszuvasodás és a fogágybetegségek alakulhatnak ki. Ami a mikrobiom többi részét illeti, a környezetünk sterilitása és a kevésbé változatos táplálkozásunk csökkenti kis belső közösségünk sokszínűségét - így elveszítünk egy korábban még rendelkezésünkre álló előnyt.

zendium_grab_007_840x439

A jótékony baktériumok számának növelése

A kutatás folyamatban van, hogy mit kellene tennünk ezzel kapcsolatban, de addig is érdemes megfontolnunk, hogy hogyan őrizhetjük meg az egészséges bakteriális közösséget és az általa nyújtott előnyöket. Ennek egyik fontos eleme természetesen a szájhigiénia - hogyan tisztíthatjuk meg a szánkat anélkül, hogy elpusztítanánk a jótékony baktériumokat? Hogy szabaduljunk meg a káros baktériumoktól úgy, hogy közben fenntartjuk a mikroflóránk természetes egyensúlyát?

A Zendium a természet ihlette fogkrém, amelyet kifejezetten azért fejlesztettek ki, hogy segítsen fenntartani a száj természetes egyensúlyát, a modern kutatási eredmények felhasználásával. Legalább napi két használat mellett segít növelni a jótékony baktériumok számát, miközben csökkenti a károsakét* és az egészséges életmóddal együtt - például a cukorfogyasztás csökkentésével és a dohányzásról való leszokással - segít megfelelő körülményeket kialakítani kis, keményen dolgozó barátaink számára. Végtére is, ha ők gondoskodnak rólunk, akkor úgy tisztességes, ha mi is gondoskodunk róluk.

*A lepedékben élő baktériumfajok jelentősen változtak egy 14 hetes, 102 alanyon elvégzett klinikai vizsgálat során, Egyesült Királyság, 2015. A jótékony baktériumok az egészséges ínyhez köthetők, a károsak az ínyproblémákhoz.

AJÁNLOTT TERMÉKEK

Facebook Tweet Email
Back to top