vörös és duzzadt íny mit tegyen

Aggasztja, hogy gyulladt az ínye? Nem Ön az egyetlen, sokan aggódnak az érzékeny és gyulladt íny miatt.

Vörös íny? Duzzadt íny? Íme az ok...

Az íny szövetei erekkel gazdagon átszőttek, elég erősek ahhoz, hogy az egész életen át megtartsák a fogakat az ételek rágása és harapása közben. Amikor irritálódik vagy megfertőzödik, gyorsan megduzzadhat vagy kivörösödhet, mert az ezzel járó extra vér nem tud máshová áramolni.

Ez a duzzanat az egészséges, rózsaszín fogínyt vörössé és érzékennyé teszi, ami fájdalmat okoz fogmosás vagy fogselyem használat közben.

Az íny fontos szerepet játszik a száj egészségének megőrzésében és minél többet tud arról, hogy mi okozhatja az íny kivörösödését vagy duzzanatát, annál hatékonyabban tudja elkerülni ezeket a tényezőket és megőrizni szája egészségét.

Mi okozhatja az íny duzzanatát és nyomásérzékenységét?

Az íny nemcsak a száj, hanem az egész szervezet egészségi állapotát mutatja. Mivel az íny színváltozásából egyértelműen következtethetünk az egészségügyi problémákra, okkal feltételezhetjük, hogy a vörös és duzzadt íny okai fogászati és általános egészségügyi eredetűek egyaránt lehetnek. Az alábbiakban felsorolunk néhány lehetséges okot:

  • Az ínygyulladás olyan általános állapot, amely az íny duzzanatát és kivörösödését okozza bakteriális fertőzés miatt, általában az ínyvonal felett alakul ki, mivel ezt a részt a fogmosással és fogselyem használattal nem tudjuk megtisztítani.
  • Az alultápláltság súlyos betegség, amely hatással van a szervezet minden rendszerére. Az alultápláltságot gyorsan észrevehetjük a vörös íny kialakulása miatt.
  • A fogszuvasodás is lehet a duzzadt íny oka. A fájdalmas vagy érzékeny fog kezeletlenül hagyása rövid idő alatt nagyobb problémát okozhat.
Woman with pain in her gums holding finger to mouth; Shutterstock ID 109517087
Zendium Quote

Az íny nemcsak a száj, hanem az egész szervezet egészségi állapotát mutatja.

Duzzadt íny: Mi a teendő?

Íme néhány egyszerű tipp, amelyekkel megpróbálhatja enyhíteni a vörös és fájdalmas íny okozta kellemetlenséget:

  1. Gondoskodjon a megfelelő szájápolásról, kíméletes fogmosással és fogselyem használatával. Használjon gyengéd termékeket, például Zendiumot.
  2. Gargalizáljon sós vízzel, ezzel némileg csökkentheti az íny duzzanatát.
  3. Egyen (cukormentes) hideg ételeket a pillanatnyi enyhülésért.
  4. Szedjen gyulladáscsökkentő gyógyszereket orvosi ellenőrzés mellett.
  5. Keresse fel fogorvosát professzionális fogtisztításért. A rendszeres alapos tisztítás segít elkerülni a bakteriális fertőzéseket vagy a fogszuvasodást, amelyek duzzadt és nyomásérzékeny ínyt okozhatnak. Próbálja ki a Zendium fogkrémet. Ugyanazokat az enzimeket és fehérjéket tartalmazza, mint a száj és klinikailag bizonyítottan segít küzdeni az ínyproblémák okozói ellen, ellenállóvá tenni az ínyt* és természetes módon fokozni a száj védekezőképességét.

Ne feledje: forduljon fogorvosához vagy orvosához, ha az ínye vörös és duzzadt. Mindig egyeztessen szakemberrel, mielőtt bármilyen házi gyógymódot kipróbálna. A megoldást a napi szájápolás és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés jelenti.

A vörös és duzzadt íny kellemetlen lehet, de ha fogorvosával megtalálják az okot és a megfelelő gyógymódot, akkor jó úton halad az ínyfájdalom enyhítése és a száj egészségének helyreállítása felé.

Ha többet szeretne tudni arról, hogy mit jelentenek az íny különböző színei, kattintson ide.

*Kiindulási állapothoz képest. Klinikai fogíny irritáció vizsgálat 113 Zendium használó, Egyesült Királyság, 2017.

  • Az ebben a cikkben szereplő tanácsok nem minősülnek orvosi javaslatnak, kizárólag tájékoztató jellegűek. Javasoljuk, hogy forduljon fogorvoshoz, ha bármilyen ínyproblémát tapasztal.

AJÁNLOTT TERMÉKEK

Facebook Tweet Email
Back to top